Little Albion

Location

Cottesloe

Project type

New house

Status

Completed 2021

Builder

Litehouse

Nathers energy rating

7.7 Stars

Project size

185m²

Little Albion, as this character has been nicknamed, is situated in old Cottesloe, on one of the relatively narrow old cottage blocks.

The clients, a farming family, having used the existing  house for many years, decided it was time to retire the old home and create a home that better suited their lifestyle.

 

Queue Little Albion. 


Designed to create a bright, light filled space for their constant entertaining with neighbours, family and friends. The result is a exactly that, a series of vibrant connected spaces, that encourages interaction between each.

The main living space opens entirely to absorb the central courtyard, subtly recreating the sense the space they're used to on the farm, surrounded by nature.

With the timber battened doors expanding the courtyard into the carport and out to the street, the home manages an eloquent balance between privacy and a valued connection to the street.

Without compromising to the home in any way, Little Albion achieved a reduction of 80% power cost over a typical new home, and more importantly providing a naturally comfortable space for living. 

Interiors

Stack

Engineering

Reed Engineers

 

Energy Consultant

Northern Aspect Energy

Carpentry Team

TJP Carpentry

Cabinetry

Shepardcraft Cabinetry

Photography / Styling

Jack Lovel / Jo Carmichael

Albion_Skylight.jpg